Pijl en boog

Zijn lach is aandoenlijk. Hij lacht als een slechterik uit een tekenfilm die z’n plannetjes openbaart. Ik laat het even op me inwerken. Valt een pijl en boog onder verboden wapenbezit? Zijn er mensen in gevaar? Het zijn van die gedachten die je toch niet helemaal kunt uitbannen als je dit werk doet, ondanks dat ik weet dat het allemaal in z’n hoofd zit.

Het is morgen. Er is koffie. De hele stapel papieren komt tevoorschijn. Tekeningen, berekeningen, stukken tekst, gedichten. Flarden van een gefragmenteerd en roerig leven. Scènes uit een gepijnigd bestaan.

Het grijze piekhaar en de grote zwarte ogen kijken me aan. ‘Wat maak je hiervan?’ Hij duwt de papieren onder mijn neus. Ik zie een helikopter met dubbele wieken. ‘Dat is veel beter dan enkele wieken, daarom hebben de Russen hem ook gekocht’. Ik knik begrijpend. ‘Snap ik, ik zou zo’n helikopter ook wel willen’, probeer ik met hem mee te praten. ‘Ik geef niks om helikopters, ik kan ze toevallig gewoon maken’, vervolgt hij het gesprek.

Hij zoekt naar iets van bevestiging en ik weet dat ik alleen maar goede antwoorden moet geven, anders is hij zomaar weg. Wat de goede antwoorden zijn weet niemand, maar z’n ogen verraden veel. ‘Ik vind het echt heel ingewikkeld, maar fantastisch dat jij dit zomaar kan’, prijs ik hem. Hij kijkt tevreden. Het goede antwoord gok ik. Hij staart naar het papier. Z’n blik wordt grimmig. Hij schuift een gedicht naar me toe. Zonder verwachtingen zie ik de woorden. Ik voel de zinnen. Mijn adem stokt. Wat in gesprek met hem zo gepijnigd en onsamenhangend klinkt komt in vloeiende lijnen in gedichten terecht. Gepijnigd en roerig wordt samenhang in dichtvorm. Vloeiend en kwetsbaar. Vol levenslust en inzicht.

Z’n lach is aandoenlijk. ‘Ik schoot hem zo uit de lucht. Met mijn pijl en boog’. Hij kijkt me samenzweerderig aan. Terwijl hij naar me toe buigt voegt hij er zacht aan toe: ‘ze hebben nog niet door dat ik het was’. Hij staart me hoopvol aan en loopt schaterlachend weg. Ik weet dat de politie niet nodig is. Ik weet dat dit verhaal dichter bij de waarheid ligt dan de waarheid zelf. En ik weet ook dat hij morgen weer één van de 37 mensen wereldwijd is die uit een ei komen en ik weet dat hij overmorgen de president van Noord-Korea is. En dat is zijn waarheid. En dat is veel meer waar dan welke waarheid dan ook. Dat is mooier en perfecter dan de waarheid zelf.

Geef een reactie